27 rujna 2020

Ne poslujte naglavačke uz dobre poslovne savjete


Svaki poduzetnik i direktor i poslodavac, iako slovi kao pametna i sposobna osoba, uz sebe treba imati dobrog savjetnika. Više njih! A dobrih savjeta nikad dosta. Pogotovo to vrijedi ako ste u Hrvatskoj poduzetnik jer Vam tad osim poreznih savjetnika trebaju i pravni savjetnici ali i ekonomski poslovni savjetnici. Uzmimo za primjer pravne savjete o obvezama poslodavca kod provedbe mjera zaštite na radu koji su samo jedna od važnih detalja koje svaki poduzetnik treba imati u malom prstu. 

Ako poduzetnik zapošljava radnike u doo ili obrzu, onda vodi obveze o plaćama zaposlenika u radnom odnosu, propisivanju radničkih dohodaka u punom i nepunom radnom vremenu, pauzama za vrijeme radnog vremena, te zakonima koje zakonodavac u Republici Hrvatskoj stalno mijenja. Također, poduzetnik brine o međuljudskim odnosima između svojih zaposlenika, motiviranosti zaposlenika, rasporedu godišnjih odmora radnika, bolovanjima i izostancima s radnog mjesta, čuvanje poslovne tajne, zaštiti privatnih podataka radnika (GDPR), prikuplja osobne podatke kod zaštite na radu, te još svašta nešto.

Puno pravnog i ekonomskog znanja je tu potrebno za poduzetnika, a čak i znanja iz psihologije i rada s ljudima. Naravno, ipak se radi o upravljanju ljudima i zajedničkom poslovnom kolektivu. Zaposlenima u firmi treba znati dostavu odluke koje su vezane uz njihovo radno pravo. Nije to sve baš jednostavno, no najbolje se upoznati kroz poslovno savjetovanje prije o svemu tom vezanom uz prava zaposlenih.

Sada kada svi znamo da je poduzetnik biti lako - poduzetnik bi bio svatko. Treba tu znati kako poslovati i zaposliti samo jednog zaposlenog u firmi, a kamoli više zaposlenika. Naravno da i sreća pomaže stoga završavam ovaj tekst s jednom slatkom riječju za svakog poduzetnika - sretno!

Nema komentara:

Objavi komentar